Historiens vingesus

Hvis vægge kunne fortælle, og malerier blive levende. Hvis træer kunne hviske i vinden om flere hundrede år, og hvis man gennem hullerne i skydeskiverne kunne skrue tiden tilbage og se lige ind i øjnene på Oehlenschläger, H.C. Ørsted og Johanne Louise Heiberg. For de har været her alle sammen. Generationer af konger og dronninger, kunstnere og købmænd. Til gallamiddage i det gode selskab og til fugleskydning. Eller når stedet blev beslutningernes holdeplads med møder om alt lige fra statsbankerot til kunstnerstøtte.

Hele den magiske fortælling er samlet på Sølyst. Det hvide palæ i Klampenborg, som i 1948 blev købt af Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderskab, men som siden opførelsen i 1725 i forvejen havde været samlingssted for alle “for hvem kunst og videnskab havde påtrykt åndens sande stempel”. Historien blev således forenet, idet skydebrødrene og åndseliten stort set udgjordes af de samme personer.

Sølyst er i dag også åben for alle, der vil skyde papegøjen med en uforglemmelig fest i de historiske rammer. For det har man altid gjort. Skudt papegøjen. Det er herfra udtrykket stammer. En papegøje af træ, man skyder til måls efter.

En fest, en fødselsdag, et bryllup, et møde på Sølyst kan formes efter alle ønsker. Dog kan væggene ikke flyttes, ej heller husets righoldige samling af kunst. Uanset hvor man befinder sig, har man både nutidens og fortidens skydebrødre med sig. De hænger som skydeskiver, som hvert medlem personligt har fået malet som symbol på deres virke eller ånd.

Helt tilbage til 1752 og frem til nu, hvor for eksempel Mikael Kvium og Maja Lisa Engelhardt blander sig i selskabet med både Poul Ficher, “Blomster Hansen” og Jens Juel. Skal kaffen serveres i biblioteket, troner et relief af Thorvaldsen på endevæggen. Her står også et bogskab af det samme tømmer og den samme snedker, som skabte møbler, der sank med Titanic. Det er pejse af norsk marmor og stuk af Georg Jensen – og mens et mandshøjt portræt af Kong Frederik den 9. har set til, er der blevet danset til alle genre styret af DJ’s og bands.

Sølyst er havestue og terrasse og parken på fire hektarer med udsigt over Øresund. Eller optræden af Verdensballetten. Det er også egen køkkenhave og æbletræer. Og et særligt insekthotel, så bierne og blomsterne kan komme i spil. Fordi historiske rammer ikke behøver at begrænse nutidens krav om bæredygtig drift. Kontrasten mellem før og nu er også skåret ud i skarptslebent stål i Sølysts eget køkken. Her regerer køkkenchefer på Michelin niveau. I samme luftlag arbejder sommelieren og betjeningen. Uden at glemme glimtet i øjet.

Sølyst danner stadig rammen om de traditionsrige skydninger og gallamiddage for skydebrødrene. Men målet er ens for alle også private selskaber – at skyde papegøjen med en fest!

Tilmelding til vores nyhedsbrev